Nedir Neresidir Bu Kalradya isimli 1. bölümü okuyacaksınız. Tüm bölümlerin listesine gitmek için buraya tıklayınız.
Kalradya aslen orta çağın karanlık dünyasında, atlantis gibi efsanevi bir diyardır. İsmi hakkında çeşitli rivayetler bulunan bu diyarın adının, burayı tek bir çatı altında toplayan ilk kişinin Kral Radon‘un adından gelmektedir. Kral Radon‘un Diyarı olarak anılan bu yer zamanla Kalradya olarak anılmaya devam etmiştir. Başka bir rivayet Kralların Diyarı söyleminden gelir. Bu diyarı ilk olarak denizciler keşfetmiş daha sonra yerleşkeler oluşmuş dünyanın bilinen tüm topraklarından insanlar (arap diyarı, orta asya, kuzey asya, avrupa, iskandinav yarımadası gibi) buraya gelmişti. Bu diyarın bu kadar çekici olmasının en önemli özelliği bir güç, otorite, vergi toplayan bir devletin olmamasıydı. Burada ilk devlet kurma fikri artan suç, cinayet, çapulcu vb. meseleler getirmiştir.
Kral Radon o zamanlar Avrupa’dan gelen göçmenlerin bir köyünde yaşayan otoriter, cesur ve savaşçı özellikleri bulunan ama sonra bu hayattan vazgeçip ailesi ile birlikte Kalradya’ya taşınan biriydi. Köyde muhtar gibi bir rolü olan bu eleman ilerde büyük bir krallığın kurucusu olacaktı. Kral Radon‘un ilk liderliği köye dadanan çapulcuları kurduğu bir çete ile öldürmesi ile fark edildi. Diğer köylerden katılanlar ve onu lider görenlerle hızlı bir şekilde ünü tüm Kalradya’ya yayılmıştı. Çapulcu sığınaklarını basan, haydutlara aman vermeyen biriydi. Kısa sürede ona inananlar, vergi karşılığında onları korumasını istedi. Radon ise bunu kabul etti ve bu diyarın kralı oldu. Tüm Kalradya onun hükümdarlığında barış ve huzur içinde yaşadı. Kral Radon merhametli, şefkatli ve halkının kazançlarını gözetirdi. Kalradya onun döneminde büyümüş bazı köyler büyüyüp bir şehir olmuştu. 20 küsür şehir bulunan bu diyarda Kralın şehri ise Zendar Şehri idi.
Bunun dışında yönetim birimleri adı altında onlarca kale, köy yapılmış ve kullanılmıştı.
Peki bu diyara ulaşım nasıl sağlanıyordu?
Kalradya’ya tek ulaşım yeri Alai Denizinden gelen gemilerdi, zira bazı yerleri aşırı dik dağlarla, uçsuz bucaksız çöllerle(Sarrdak çölü), yılın her zamanı karla kaplı olan araziler vardı ve ulaşım imkansızdı. Tek yer Praven Şehri’ne gidip gelen gemilerdi. Gemiler buradan kervanlara dönüşür, tüm Kalradya’yı dolanırdı. Merkezde ise başkent Zendar var idi. Kral burada yaşardı. Şehirler ve kaleler lordlar, derebeyler arasında paylaştırılmıştı. Bu diyarın en büyük sorunu isyancı derebeyleri ve karışıklıktan istifade eden haydutlar, çapulcular, hırsızlar vs. idi. Şehirlerlerde ise tüccarlar hanlar bulunur, her şehirde ise esnaftan sorumlu bir lonca başkanı bulunurdu. Şehirlerin beyleri kiraları toplar, düzeni sağlar, asker yetiştirirdi. Askerler çoğunlukla köylerden toplanan gençler olur ve iyi bir şekilde eğitimlerden geçerek orduya katılırdı en kalabalık şehrin 500 askeri olan bu diyarda kalelerde de askerler bulunur ve civarı gözetirdi.
Şehirler ise vilayet adı altında 5 (daha sonra biri ikiye bölünerek 6 olmuştur) vilayete bölünmüştü (Zendar hariç) bu vilayetlerin başına kralın bizzat seçtiği soylu insanlar tarafından yönetilirdi.
Peki bu kadar düzenin ve huzurun olduğu Kalradya’da ne olmuştu da asırlık bir karanlığa girmişti?
Nedir Neresidir Bu Kalradya isimli 1. bölümü okudunuz. 2. bölüm için tıklayınız.
Bölümlerden daha çabuk haberdar olabilmek için sağ alttan bildirimleri aktif etmeyi unutmayınız.